כבר שבת והסיכום עוד לא הושלם. משום מה אני מתקשה לסכם.
לכאורה, המידע גלוי ומפורסם בתקשורת: מעצר של עיתונאי ופעילים חברתיים ברצועה. הם נאשמים בנורמליזציה עם האויב הציוני. פעילות למען נורמליזציה נחשבת "בגידה, פשע ופסולה מבחינה דתית, לאומית ומוסרית". כאמור, לכאורה.
אבל למעשה, מדובר במעצר בני אדם מוכרים שפעילותם גלויה ומפרסום הטענות כלפיהם לא עולה שום האשמה ביטחונית. על בסיס המידע הזה מתנהלת שיחת זום של כמה ישראלים מודאגים… האם שיחת הזום של הישראלים המודאגים מסכנת את בטחונם של הפעילים בעזה (שכאמור, לא מסתירים את פעילותם)?
האם לכתוב את שמות הישראלים והפלסטינאים המאוחדים בדאגה לשלום העצורים- זה יזיק, יועיל או לא משנה?
אני לא יודע. מתקשה…
בשונה משיחות הזום הקודמות, בשיחה זו נדחקת המגפה לשוליים. נושא מעצרם של החברים בעזה תופס את רוב זמן המעגל. על רקע המידע שמגיע מעזה אנחנו מנסים להסביר בינינו ולעצמנו את המצב ואת יכולות הפעולה שלנו.
ההאשמות שבהן מואשם ראמי מקוממות ומרגיזות. על רקע המגפה נראית כל ההתבצרות בתוך ה"פטריוטיות" פאטתית ולא שייכת. לראמי יש כיוון, אופק ותוכנית פעולה. הוא אקטיבי ויוזם. בתוכנו ישנם הרבה שמבינים את העמדה הפלסטינית ומוכנים לבוא לקראתה. ראמי פועל כדי שגם בקרב הפלסטינים יבינו את הישראלים.
כשעה וחצי אחרי פתיחת שיחת הזום, מדברת ליאורה, ובנונשאלנט מקסים היא מספרת על שיחה עם מנאר. "שוחחנו כמה שעות" היא אומרת… שתי נשים צעירות משוחחות על צרה שאחת מהן נקלעה אליה כשברקע סכסוך בין שני הלאומים. כל אחת מהנשים שייכת לאחד מהלאומים. הן משוחחות. לא מתווכחות לא מתעמתות לא מטיחות האשמות, משוחחות. כמה נינוחות מביאה המילה "משוחחות", כמה פשוט. ואם "מנקים" את הטירוף שמסביב, כמה טבעי ונורמלי. נכון, לא רק ליאורה, גם רוני ונחשי ורמי ואריק וג'וליה ועוד הרבה משוחחות/ים עם ידידינו במרחב השסוע הזה, אבל הפשטות שבה מתארת ליאורה את שיחתן, נותנת תחושת נורמליות אחרת.
בתוך קיומו והתמשכותו של הסכסוך שאליו נוספה עכשיו גם המגפה, אנחנו כולנו מנסים להגיע לאותה "דרגת" פשטות של שיחה. וברקע, הסכסוך והמגפה, שני מסכים שעוטפים את כולנו. מעין תפאורה להצגה שכולנו משתתפים בה בעל כורחנו, מסרבים להיות סטטיסטים ומנסים לשכתב מחדש את העלילה הקודרת לטקסט אופטימי.
כל הדוברות והדוברים בשיחת הזום מאד ממוקדות/ים במעצר הפעילים. מוצעות דרכי פעולה. ההצעות עוברות דרך המסננים של כולנו. חלק מאיתנו נכחו בשיחת הזום הגדולה שהתנהלה ב-6/4. זאת שבגינה, כנראה, נעצרו הפעילים.
אין דרך ברורה, נגזר עלינו לחכות ולראות איך מתפתחים הדברים אצל הפלסטינאים ולקוות לבשורות טובות. להאיר במגדלור ולדבר בקול אחר. אור וקול, מראה ושמע התבוננות והקשבה.
השתתפו במעגל- חנן, ג'אבר, רוני, נעמיקה, אריק, רמי, עודד, נוגה, מלכי, ליאורה, נחשי, שמוליק, גדיר, מרוואן, מרי, ג'וליה, נטע.
עודד